За охлаждане

Харесайте ни и във Facebook, ако ви харесва нашия сайт

Отоплението с климатик (виж пълният текст)

С настъпването на студените дни все по актуален става въпросът за отоплението през зимата. Тук ще засегнем малко по-подробно особеностите при отоплението с климатик.

Първото нещо което трябва да знаете е, че трябва да изберете качествен климатик, с подходяща мощност.

Климатиците на реномираните японски производители са конструирани така, че да могат да работят безпроблемно при температури до -15 градуса, а някои модели дори до - 20. Работата на климатика при тези ниски температури изисква той да има отличен режим на обезскрежаване, да бъде правилно нивелиран, така че ледено студената вода да се оттича безпроблемно от него.

Избора на климатик с подходяща отоплителна мощност е основен в този случай. Когато гледате параметрите на инверторен климатик, винаги гледайте номиналната (средната) мощност, а не максималната. Освен това имайте предвид, че климатик, който има номинална отоплителна мощност 6.0 kW при стандартни условия (+7 градуса външна температура и + 20 градуса в помещението), при външна температура от -15 градуса той ще може да отдава между 3 и 4 kW, в зависимост от модела. Иначе казано капацитетът му намалява с намаляване на външната температура и то приблизително с 50%!!! Тази особеност при отоплението с климатик идва от термопомпения принцип на работа на тези системи.

Второто, което е важно за отоплението на вашата стая е минимизирането на загубите на топлина от него. За целта трябва да знаете следното:

Загубите на топлина идват от външните стени, прозорците, съседни неотопляеми помещения, през неуплътнени фуги на врати и прозорци, от проветрение и др. намаляването на загубите става по известите ни начини - изолация на стените, качествена дограма и т.н. Напоследък голям дял от загубите заемат и тези към вътрешни неотопляеми помещения. Често пъти голяма част от новите блокове са не напълно заселени. И лесно можете да се окажете в ситуация, при която няма живущи съседи под и над вас. Лошото в този случай е, че стоманобетонните плочи между етажите не са проектирани така, че да задържат топлината, тъй като се предполага, че кооперацията ще се запълни изцяло. Не забравяйте да споменете на консултанта тази подробност, тъй като тя е важна! Така или иначе в този случай имате следните варианти: купувате по-мощен климатик, който да компенсира и тези загуби - в последствие климатикът ще работи в по-облекчен режим; купувате климатик, като не се съобразявате с този факт и при по-студено време подпомагате значително работата му с помощен уред - така намалявате инвестиционните разходи; слагате изолация на пода и тавана и подбирате климатик на тази база - използвайте този вариант, ако очаквате дълго време да останете без съседи. В противен случай е икономически неизгоден.

Загуби от постъпване на външен въздух. - При новите дограми неорганизираното навлизане на пресен въздух е сведено до минимум, така че тези загуби са минимални в апартаментите. Но всички знаем, че свежият въздух ни е необходим, поради което се налага проветряване. Когато проветрявате използвайте имайте предвид следното: по-добре често и кратко, отколкото рядко и дълго - така няма да дадете на стените в помещението да загубят акумулирана в тях топлина и едновременно с това ще си осигурите равномерно количество кислород. В апартаментите подаването на пресен въздух, чрез енергоспестявщи блокове (рекуператори) в повечето случаи е нецелесъобразно, поради ниските етажни височини, но за офиси и административни помещения, където има много хора това е най-добрият начин за подаване на свеж въздух в помещенията.

Тъй като точното пресмятане на загубите на помещението не може да се направи бързо, а изисква доста изчисления, често пъти фирмите предлагащи доставка и монтаж на климатиици препоръчват климатици на база на квадратурата или кубатурата на помещението (включително и в този сайт). Трябва  да се има предвид, че това са ориентировъчни мощности, които да насочат купувача и да го улеснят. Ако в разговорите си с консултанта стигнете до извода, че ви е необходим по-големият типоразмер по-добре изберете него.

 

e-max.it, posizionamento sui motori