За охлаждане

Харесайте ни и във Facebook, ако ви харесва нашия сайт

Новини - съвети, любопитно, помощ

Тук публикуваме любопитни факти от областта на климатизацията, отоплението и вентилацията, както и най-интересните новости - нови модели, ефективни методи за отопление и климатизация, история на компаниите и т.н.

Отворени сме за всякаква нова информация, която според вас може да бъде интересна. Статиите се преглеждат от модератор и се качват в секцията по негова преценка. Разбира се, вие ще бъдете цитирани като източник, освен при изричното ви нежелание това да се случва. 

 

Съдържание:

1. Daikin - история на компанията.

2. Mitsubishi Heavy Industies - история на компанията.

3. Как работи серия подови ( AGHF ) на Fujitsu General - видео?

4. Как работи серия NOCRIA на Fujitsu General - видео?

5. Как работи серия NEXURA ( FVXG ) на DAIKIN - видео?

6. Как работи URURU SARARA на DAIKIN - видео?

7. Как работи серия EMURA ( FTXG ) на DAIKIN - видео?

8. Отоплението с климатик.

9. Ако климатика не работи.

10. Десет заблуди за климатиците - (виж пълния текст).

11. Избор на климатик.

12. Често задавани въпроси.

13. Как работи Online Controller на Daikin - видео?

14. Избор на влагоуловител.

Избор на влагоуловител - (виж пълния текст)

Автор: Еъркон Системс 

Методи за обезвлажняване и избор на влагоуловител

Докато за избора на отоплителна техника и климатици има много информация, то за влагоуловителите, като техника не много популярна и все още навлизаща сред потребителите, няма много подробна информация. В следващите редове ще се опитаме да хвърлим малко повече светлина за избора на правилен уред за обезвлажняване.

Първото, което е нужно да направим, е да разграничим техниката от този вид и съответно нейния избор на две основни групи:

Как работи Online controller на DAIKIN

Автор: Еъркон Системс 

Както в повечето случаи в климатичния бранш, Daikin отново са иноваторите, които диктуват модата. Компанията е първия производител, който предлага онлайн контролер за битови климатици на достъпна цена. До скоро устройството се предлагаше само като опция, но вече в най-масовите серии се предлага като стандартно оборудване. В следващите видео клипове можете да разберете колко лесно и бързо става настройката на контролера, изтеглянето на приложението и неговото конфигуриране. Също така ще видите и как можете да командвате своите климатици както докато сте вкъщи и сте свързани към локалната си мрежа, така и отдалечено посредством интернет.

1. В това видео е показано кака става конфигурирането, когато рутера има копче, с което можете да разрешите достъпа на онлайн контролера до него.

 

 

2. Тук е показано как сами да въведете в онлайн контролера данните за ауторизация на рутера.

 
За повече информация можете да се свържете с нас от страницата ни за контакти или от чат приложението долу вдясно!
 
 
{loadnavigation}

Често задавани въпроси свързани с климатиците - (виж пълния текст)

Въпрос: Mога ли да се отоплявам с климатик?

Отговор: Това е може би най-често задавания въпрос, а отговорът не е чак толкова прост. Ще се опитаме да обясним накратко.

Най-напред: Да, можете да се отоплявате с климатика, но трябва да изберете качествен климатик от реномиран производител, добре да обясните характеристиките на помещението на консултанта и как искате да използвате климатика (вижте какво трябва да знаете в раздел Услуги/консултации ), за да можете да подберете правилната мощност. Климатика трябва да има запас от мощност поне 30-40% за да може да ви отоплява при ниски температури!

Защо става така, вижте в секцията любопитно.

Така или иначе студеното време и особено мъглата са едни от най-тежките режими за климатика. Ако имате възможността да му помогнете пр и такива екстремни условия с някакъв друг уред не се колебайте. Това само ще удължи живота му!.

 

Въпрос: Колко ще ми струва отоплението с климатик?

Отговор: Трудно е да се пресметне разхода на енергия, тъй като той зависи не само от вида на климатика, а и от характеристиките на вашето помещение, климата на населеното място и т.н. Естествено разхода за отопление с един и същи климатик в по-топло или по-студено населено място ще е различен. Ясно е също, че пак с един и същи климатик, ако имате изолация и хубава дограма, разходите за отопление/охлаждане ще са по-ниски от колкото ако помещението не е изолирано и е със стара дограма.

Избор на климатик - (виж пълния текст)

Какво трябва да знаем за да направим правилния избор на климатик

Избора на климатик е сравнително сложна задача, поради което е добре той да се извърши от специалист. За целта обаче ви трябва да знаете някои неща за да можете да дадете необходимата информация на консултанта и да получите коректен отговор.

Основните въпроси, които ще ви попитаме са:

1. За какво ще използвате климатика - предимно за охлаждане и отопление през преходните сезони, или като основно отопление.

2. Какъв клас климатик търсите - ако климатика ще се използва като основно отопление той трябва да е от висок клас или в най-лошия случай от среден.

3. Какви са характеристиките на помещението, което ще климатизираме:

  • Колко е голямо помещението?
  • Какво е строителството—тухла, панел и т.н.
  • Имате ли изолация и каква е дебелината й.
  • Каква е дограмата (алуминиева, PVC, дървена и т.н.) и колко голяма е тя ( стандартен прозорец, френски прозорец и т.н.)?
  • Колко външни стени имате?
  • Какво е изложението на прозорците ( изток, запад, север, юг ) и колко големи са те.
  • Помещенията, които са под и над вашето, отопляват ли се или не.
  • Има ли топлоотдаване от някакви уреди във помещението и колко е то.
  • Колко хора се очаква да обитават в помещението.

Десет заблуди за климатиците - (виж пълния текст).

Най-срещаните заблуди за климатиците!

Автор: Небел Сервиз

1. Само инверторните климатици  стават  за отопление.

Не, не е вярно!  Всички съвременни климатици с общо предназначение могат да работят в режим на отопление и в режим  на охлаждане. Инверторните климатици  просто са по-усъвършенствани системи с прецизен контрол, които  работят с по-ниска консумация на електричество.  Ако се ползват целогодишно  си заслужава да се използва по-голямата им енергиина ефективност и да се реализира икономия. Все пак не бива да се забравя, че въпреки  по-високата им цена от обикновените климатици , след известен период  на експлоатация разликата в цената се изплаща от  икономия и ставате собственик на  отлична машина, която пести пари.  Но дори  и обикновените термопомпени климатизатори  успешно се справят с отоплението на дома.

Ако климатика не работи

Ако климатика на стартира работа въобще:

· Уверете се че има захранване до него ( дали има ток, дали не е паднал бушона)

· Проверете батериите на дистанционното ( след смяната им рестартирайте дистанционното—вж. инструкция за експлоатация)

· Вижте дали и как светят индикаторните лампи на вътрешното тяло. Това е код за грешка, който ще ни помогне да разберем какво да имаме предвид когато идваме за ремонт.

- Свържете се със сервиза

 

Отоплението с климатик (виж пълният текст)

С настъпването на студените дни все по актуален става въпросът за отоплението през зимата. Тук ще засегнем малко по-подробно особеностите при отоплението с климатик.

Първото нещо което трябва да знаете е, че трябва да изберете качествен климатик, с подходяща мощност.

Климатиците на реномираните японски производители са конструирани така, че да могат да работят безпроблемно при температури до -15 градуса, а някои модели дори до - 20. Работата на климатика при тези ниски температури изисква той да има отличен режим на обезскрежаване, да бъде правилно нивелиран, така че ледено студената вода да се оттича безпроблемно от него.

Избора на климатик с подходяща отоплителна мощност е основен в този случай. Когато гледате параметрите на инверторен климатик, винаги гледайте номиналната (средната) мощност, а не максималната. Освен това имайте предвид, че климатик, който има номинална отоплителна мощност 6.0 kW при стандартни условия (+7 градуса външна температура и + 20 градуса в помещението), при външна температура от -15 градуса той ще може да отдава между 3 и 4 kW, в зависимост от модела. Иначе казано капацитетът му намалява с намаляване на външната температура и то приблизително с 50%!!! Тази особеност при отоплението с климатик идва от термопомпения принцип на работа на тези системи.

Представяме Ви: Новата серия климатици на DAIKIN - EMURA (виж пълния текст)

DAIKIN EMURA 2014

През пролетта на 2014 година най-накрая се появи дългоочаквания нов модел от серията EMURA, който е с още по изтънчен дизайн от стария и разбира се, с подобрени технически параметри.

Налични са всички необходими за един премиум климатик комфортни и енергоспестяващи функции - комфортен режим, безшумен режим, нощен режим, сензор за движение, който следи за наличието на хора в помещението за да премине климатика към икономичен режим в случай, че продължително време няма движение. Друга функция реализирана благодарение на сензора за движение е оптималното разпределение на въздушния поток спрямо разположението на хората в помещението, така че да се увеличи максимално комфорта за всички присъстващи.

Освен неподражаемия дизайн и изключителните технически характеристики на новите модели, Daikin демонстрира своето лидерство в премиум класа за климатизация с още една техническа иновация - WiFi модул, който позволява вашия климатик да бъде лесно управляван от всяко Android или IOS устройство.

Разбира се, освен за нашия комфорт, климатиците от серията EMURA се грижат и за нашето здраве, като посредством своя титанов филтър те улавят и отстраняват почти всички бактерии, вируси, алергени и неприятни миризми.

 

 

В следващия видео клип можете да видите и анимирано ръководство за настройка на климатиците Daikin EMURA.

 

Повече информация относно техническите параметри и цените на текущите модели на Emura, както и за всички инверторни модели на Daikin можете да намерите в Daikin - инвертори.

 

{loadnavigation}