За охлаждане

Харесайте ни и във Facebook, ако ви харесва нашия сайт

Климатик

Климатика е машина, която премества енергия във вид на топлина от едно място на друго. В началото климатиците са създадени предимно за охлаждане, но с течение на времето технологиите се осъвършенстват и вече климатикът служи за отопление, пречистване на въздуха и т.н. Съвременните климатици работят на т.н. термопомпен принцип.

За да разберем как работи климатика най-напред трябва да знам какво има в него. Най-важните части са:

Компресор - служи за повишаване на налягането и температурата на работния флуид ( в съвремнните климатици фреон, предимно R410A и R407C

Кондензатор - това е топлообменник, чрез който се предава топлина от горещия хладилен агент към въздуха

Изпарител - това също е топлообменник, чрез който се предава топлина но при него топлината отива от въздуха към хладилния агент.

Както се досещате може би, при съвременните климатици изпарителя и кондензатора си сменят ролите през зимата и лятото. Иначе казано през лятото топлообменника на вътрешното тяло е изпарител и той отнема топлина от помещението, а на топлообменника на външното тяло е кондензатор и той отдава топлина на околната среда.  През зимата нещата са точно обратните.

Дроселиращ елемент -  той пък прави точно обратното на компресора - намалява налягането и температурата на работния флуид.

Работен флуид - в съвременните климатици за работен флуид се използва основно фреон и предимно R410A и R407C. Фреона е хладилен агент, който кипи при много ниска температура, а когато нещо кипи има интензивен процес на изпарение, а когато нещото се изпарява то отнема топлина. Точно това е работата на хладилния агент - да отнема топлина.

В крайна сметка всички описани по горе елемнти са свързани с медни тръби, по които минава хладилен агент.

Разбира се климатика има и вентилатори, които служат да направят по-интензивен топлообмена между въздуха и топлообменниците, електроника, която управлява рабтата на всички компоненти и следи за вашия идеален комфорт и т.н

Ето какво става в климатика когато работи в режим отопление например:

Компресорът засмуква фреон под формата на газ от топлообменника на външното тяло, повишава налягането и температурата му и го подава във вътрешното тяло, което се загрява до 45-50 градуса. Вентилаторът на вътрешното тяло го обдухва и интензивно вкарва загретия въздух в помещението ви. В този случай се отнема топлина от топлообменника на вътрешното тяло и фреона започва да кондензира и се превръща от газ в течност. Втечнения фреон преминава през дроселиращия елемент и понижава температурата и налягането си. Сега вече фреона е с температура доста под тази която е на околната среда. Така той навлиза в топлообменника на външното тяло и понеже е по-студен от външния въздух започва да поема топлинаа и да кипи. Така се превръща отново от течност в газ. Засмуква се отново от компресора и т.н.

Напрактика климатикът използва нископотенциалната топлина на външния въздух, дори през най-студените зимни дни, за да я превърне в топлина с висок потенциал, която можем да използваме. Именно за това този принцип на работа на климатика се нарича и термопомпен.