За охлаждане

Харесайте ни и във Facebook, ако ви харесва нашия сайт

Десет заблуди за климатиците - (виж пълния текст).

Най-срещаните заблуди за климатиците!

Автор: Небел Сервиз

1. Само инверторните климатици  стават  за отопление.

Не, не е вярно!  Всички съвременни климатици с общо предназначение могат да работят в режим на отопление и в режим  на охлаждане. Инверторните климатици  просто са по-усъвършенствани системи с прецизен контрол, които  работят с по-ниска консумация на електричество.  Ако се ползват целогодишно  си заслужава да се използва по-голямата им енергиина ефективност и да се реализира икономия. Все пак не бива да се забравя, че въпреки  по-високата им цена от обикновените климатици , след известен период  на експлоатация разликата в цената се изплаща от  икономия и ставате собственик на  отлична машина, която пести пари.  Но дори  и обикновените термопомпени климатизатори  успешно се справят с отоплението на дома.


2. Мултисплит системите са за предпочитане, когато искаме да климатизираме няколко помещения.

Не, не е вярно!  Мултисплит системите пестят място, но не и пари!!!  Системите с едно външно и няколко вътрешни тела са подходящи за места, където е невъзможно разполагането на няколко външни тела по фасадата на сградата. При условие, че е възможно закрепването им към стената и  е лесно обслужването им при аварии. Но не бива да храним илюзии - конфигурациите  винаги са по-скъпи: монтажа изисква винаги компромис с дължината на тръбните пътища, което води до по-ниска енергийна ефективност. По-дългите тръбни пътища означават  по-висока цена за монтаж.  Изчезва енергийната независимост за всяко помещение и от там невъзможността  да се пести електроенергия. При авария губим цялата конфигурация и оставаме без климатик във всички помещения.

По дефиниция колкото е по-мощен климатикът  толкова по-ниска е   енергийната  му ефективност, друг не  по-малко важен проблем са  шумът и  вибрациите  на   големите  агрегати. 

3. Не бива външното тяло да  се монтира по-високо от  вътрешното.

Не, не е вярно!  Когато монтажът е изпълнен по правилата, т.е. имаме направен маслен трап на тръбите, който не позволява изтичането на компресорното масло  към вътрешното тяло, се осигурява нормална експлоатация на климатика и той служи вярно  и дълго.

4. С климатика е много по-евтино отоплението

Да, вярно е!  Но условие с неизменна важност е помещенията които ще   се отопляват  с климатик,  да са с добра изолация и перфектна дограма. Само тогава можем да сме спокойни,  че  ще  спестим пари  и ще се чувстваме комфортно и през най-студените зимни дни.  Климатикът не   е  панацеята на отоплението  и не бива да се заблуждаваме , че изведнъж ще спрем да плащаме изобщо.

5. Китайските  климатизатори са лоши  и не са за предпочитане.

Не, не е вярно! Трябва да се има предвид, че  производството на климатици, както много други съвременни производства са напълно автоматизирани и значение  за надеждността на дадено изделие имат  повече   материалите   и елементите от които е направено то , от колкото  страната производител. На българския пазар все по-рядко попадат "ментета",  с непознат произход и без гаранция, но все пак всеки купувач  трябва да се информира преди покупка за всички условия   и гаранции.

6. За гаранционни проблеми с климатика  се обръщаме там, от където сме го купили.

Не, не е вярно! Чиста загуба на време и на нерви е да се обаждате с гаранционни претенции в магазините,  от където сте си закупили конфигурацията. Гаранциите се покриват от "оторизираните сервизни групи" или по-просто казано от фирмата която Ви го монтира. Това което трябва да  направите, ако си  купувате климатик от някой  магазин е да  поискате  повече информация за монтажната група , която ще Ви извърши монтажа. Най-добре  за гаранционното обслужване е да си купите климатик от същата фирма, която ще Ви го монтира и  пусне в експлоатация после.

7. Климатика пренася по тръбите топъл  или студен свеж въздух от вън и така климатизира.

Не, не е вярно! По тръбите на климатика (те са две) тече хладилен агент - фреон, който изпълнява затворен цикъл (т. нар. цикъл  на Карно). Причина за някакъв теч на фреон може да бъде само пропуск от дефектно тяло или некачествени връзки. И тогава с намалено количество хладилен агент  климатика престава да работи  и дори може да дефектира. Сплит системата  не пренася въздух от улицата, а охлажда или нагрява наличния въздух в стаята ни и това налага периодично да  проветряваме.

8. Когато външното тяло  на климатика се монтира  на остъкления ни балкон, решаваме проблема  със замръзването при ниски температури и климатизатора ни  работи без проблем.

Не, не е вярно!  Климатиците пренасят енергия, не я създават!!!
Нека си представим най-простия случай: имаме стая с обем 20 кв.метра и остъклен балкон също 20 кв.м   Понеже  не е отоплявано и температурата ни е 5 градуса,  пускаме  климатика в режим на "топло" за един час и в стаята ни температурата става 25 градуса . Това е чудесно, вече можем да съблечем  пуловерите и да останем  почти без дрехи в стаята, защото сме повишили температурата  в стаята ни с цели  20 градуса.  Но какво е станало с нашата тераса . Понеже както казахме  в началото климатичната система не създава енергия, а само я пренася температурата  на терасата е спаднала с онези 20 градуса които добавихме в стаята и е станала -15 градуса!!! Може да се окаже, че на терасата ни е по-студено от колкото  е  в "студения" зимен ден.
Какво тогава се случва с ефективността на климатика  ни, а добра ли е изолацията ни на стената на терасата?
Дали въобще климатика ще продължи да работи  при тези ниски температури? 
Все сериозни въпроси, нали!

9. High COP инверторите отопляват по-добре.

Не, не е вярно!  Отоплителната мощност, а не енергийната ефективност  са основна характеристика, при изборът на подходящ климатик за Вашето помещение. Имайте предвид, че технологично, колкото един климатик е  по-малък, толкова  е с по-голям коефициента на енергийна ефективност (COP).  За това "деветката" от High COP серията  инвертори  на коя да е марка климатици е по-маломощна от "нормалната деветка" инвертор. За това е много важна предварителната консултация със специалист, който  да Ви ориентира за подходящ климатик.

10. При избор на инверторен климатик се гледа максималната мощност.

Не, не е вярно!  В каталозите  за инверторни климатици като характеристика се дава номинална мощност, минимална и максимална. Това се прави с цел, потребителят да бъде запознат  с възможностите на машината да се справя със зададената температура   в помещението.
Минималната мощност се дава  в режим на поддържане при достигане зададената температура, максималната мощност климатика развива при първоначално пускане до достигане на зададена температура. В случай, че климатика не може да достигне градусите, той продължава да  работи, като черпи повече електричество и има голяма опасност да се повреди.
Тук правим аналогия с автомобилите: не може да караме колата си постоянно с максималната скорост, колкото  може да вдига.